Veelgestelde vragen

Algemeen

Waarom glasvezel

Volgens de huidige stand der techniek  is een glasvezelnetwerk het  snelst denkbare netwerk met de grootste bandbreedte.

Upload = Download

Bij een glasvezelnetwerk is de uploadsnelheid gelijk is aan de downloadsnelheid. Bij een kopernetwerk is dit niet het geval. Dit is van belang voor het versturen van grote bestanden zoals  films, foto’s, het werken in de cloud, werken vanaf huis en bijvoorbeeld beeldbellen in HD op een groot scherm.

Toekomst:

Voor de conventionele kopernetwerken wordt het in de toekomst steeds moeilijker  snelheden verder op te voeren. De mogelijkheden voor glasvezel zijn hierin haast eindeloos. Zo is er over glasvezel experimenteel een  snelheid gehaald tot 100 terabits per seconde over 165 km. Dit komt neer op 3 maanden HD video in een seconde.
(bekijk hier het nieuwsartikel over het experiment)

Duurzaam:

Een glasvezelnetwerk verbruikt tot 50% minder energie dan een kopernetwerk.

Betrouwbaar:

Glasvezelnetwerken worden beschouwd als de meest betrouwbare netwerken. Zo heeft een glasvezelnetwerk geen last van inductie (blikseminslag  op  het leidingwerk) of last van verstoring afkomstig van andere (elektromagnetische) bronnen

Wanneer komt het netwerk bij mij in de straat?

Dit hangt ervan af hoe succesvol de vraagbundeling verloopt. Het netwerk kan pas (financieel verantwoord) worden aangelegd als minimaal 45% van de huishoudens in onze gemeente lid en abonnee wordt.

De aanleg wordt gestart in de kern en wijk waar de dichtheid van de abonnees het hoogst is. De buitengebieden worden bij een succesvolle vraagbundeling ook aangesloten, maar dit zal waarschijnlijk in een iets latere fase plaats vinden. Al met al is het streven om alle adressen in onze gemeente in ca. 1,5 jaar na de start te hebben aangesloten. Op de website zullen wij aangeven wanneer en waar de aanleg start.

Ik zit nog vast aan mijn huidige provider. Kan ik toch meedoen?

Ja dat is mogelijk. U kunt zich alvast aanmelden via deze Link. De glasvezelkabel wordt in de aanlegfase tot in uw huis aangelegd. U kunt op het formulier aangeven tot wanneer uw huidige contract  loopt en vast  een pakketkeuze maken. U stapt dan over als het abonnement van uw huidige provider is afgelopen. Vaak kunnen bestaande contracten tussentijds worden  opgezegd als er vanuit de provider wijzigingen worden doorgevoerd, bv een tariefwijziging . Lees meer hierover op: http://www.consuwijzer.nl/telecom-post/contracten-voorwaarden. U betaalt uiteraard pas abonnementskosten als u daadwerkelijk wordt aangesloten op ons netwerk.

Kan ik de bestaande bekabeling in huis blijven gebruiken?

In vrijwel alle gevallen kan dit. Uw huidige modem  wordt vervangen door een modem dat geschikt is voor glasvezel. Daarop kunt u uw bestaande bekabeling aansluiten.  Bij ons glasvezelnetwerk blijft het mogelijk  om uw (oude) analoge televisietoestellen te gebruiken. Voor meer informatie zie overstappen

Waarom levert KPN geen diensten via Breedband Alkmaar Buiten?

Wij zijn in gesprek met KPN(eigenaar van o.a. XS4all en vele andere providers), maar zij zijn iets meer afwachtend, alvorens zij op ons netwerk zullen stappen. Zij zullen zolang als het duurt wachten en dat is waarschijnlijk om de volgende redenen: voor ieder abonnement ontvangen zij nu ongeveer € 20,00 voor het beheer van hun eigen netwerk. Het al meer dan 100jaar oude, koperdraadje. Dus ook alle aan KPN gelieerde Ook al zou XS4ALL willen, ze mogen eenvoudig weg ​NOG ​niet.